1E: Unit 5 ( Ditelan zaman?)

congkak_5

seremban

Adakah permainan tradisional seperti congkak dan batu seremban akan ditelan zaman? Kongsi pendapat kamu dalam bentuk komen dalam pos ini.

Tulis tentang sejenis permainan tradisional dalam pos baru di sesawang kamu. Sarankan beberapa cara bagaimana permainan ini dapat dilestarikan.

Advertisements

8 Comments

Filed under Uncategorized

8 responses to “1E: Unit 5 ( Ditelan zaman?)

 1. Pada pendapat saya,permainan tradisional tidak akan dilupakan pada masa yang akan datang. Ini disebabkan permainan seperti congkak memang menarik sebab kami harus menggunakan akal dan pengiraan yang bagus.

 2. Joseph

  Lihat sekarang dimana-mana, sedikit kami boleh lihat orang bermain tentang permainan tradisional, ini kerana teknologi telah menjadi tambah hebat dan mainan macam komputer dan lain-lain telah masuk kedalam zaman ini.

  Untuk saya, ini mungkin apa lah yang mesti akan terjadi. Tetapi, permainan tradisional akan di lupakan. Ada orang yang mencobah untuk menyalamatkan mainan ini dengan macam-macam aktiviti.

 3. Pada pendapat saya , permainan-permainan tradisional ini akan ditelan zaman kerana pada zaman moden ini , ramai orang dilihat bermain & menggunakan teknologi . Permainan tradisional ini hanya dimain sekali-sekala apabila adanya kempen budaya .

 4. kenyitjr

  Pada pendapat saya, permainan seperti ini tidak akan ditelan zaman kerana walaupun ada permainan yang lebih canggih pada zaman ini, permainan seperti ini tetap menghiburkan. Ibubapa budak-budak zaman ini, pasti akan mencuba nasib mereka untuk membuat anak-anak mereka tertarik kepada permainan ini. Jika ia ditelan zaman, pasti para pengkaji zaman yang akan datang akan melihat permainan ini sebagai sesuatu yang unik dan akan cuba membangunkan lagi permainan-permainan ini lagi.

 5. Muhammad Kamal

  Pada pendapat saya, permainan tradisional tidak akan ditelan zaman jika kita tidak melupai budaya kita.Mungkin cara-cara permainan tradisional akan tukar dan menjadi permainan yang moden.

 6. suhaidi19961

  Pada pendapat saya, permainan tradisional tidak akan ditelan zaman. Pada zaman ini ada pelbagai permainan yang lebih canggih. Sekarang, kanak-kanak dalam zaman kami tidak mahu bermain dengan permainan tradisional kerana mereka lebih rela untuk bermain permainan ‘ps3’, ‘psp’ dan pelbagainya. Jika tidak ada peningkatan dalam permainan tradisional, suatu hari nanti, pewaris kami tidak akan tahu tentang permainan tradisional.

 7. yusoff

  Pada pendapat saya, permainan sebergini akan hilang @ pupus dalam masa yang cepat kerana orang-orang akan lebih berminat untuk bermain permainan-permainan moden seperti ps2. Mungkin juga permainan tradisional seperti ini akan dijadikan digital dalam permainan Wii.

 8. tania

  Saya rasa tidak kerana pemimpin kini sering mengadakaan kempen budaya ataupun mengadakan aktiviti yang harus dijalakan di sekolah. Ini boleh meningkat minat terhadap permainan tersebut.. Masyarakat melayu juga boleh mempelajari permain ini dengan lebih dalam dengan membaca buku sejarah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s